7 tips om overeind te blijven in roerige tijden.
In de corona-tijd met allerlei maatregelen om besmettingen met het covid-virus te voorkomen, heerste er veel onzekerheid en angst. Elke keer als er nieuwe maatregelen werden aangekondigd, vloeide er een golf van onzekerheden en vragen door ons heen. Hoe gaat dit verder? Wanneer stopt dit? Wanneer wordt alles weer normaal?
Hieronder geef ik je zeven tips om te voorkomen dat je ‘omvalt’, en om jezelf weer op de been helpen, als het toch even te veel wordt allemaal. In de eerste lockdown tijdens de coronacrisis (2020) heb ik ze zelf toegepast. Ik spreek dus uit eigen ervaring en weet dat deze tips je kunnen helpen.
Omvergeblazen
Toen in maart 2020 de eerste maatregelen werden afgekondigd in verband met het coronavirus, was ik helemaal uit het lood geslagen door deze ‘intelligente lockdown’. Alsof mijn basis met een grote dreun onder me weg werd gehaald. Ik voelde me omvergeblazen, ik sliep slecht en er was veel stress. En dat terwijl ik mijn yogawerk online kon voortzetten, mijn mans werk gewoon doorging, mijn hele gezin gezond was en mijn ouders gezond waren. Alles ging dus best goed, maar zo voelde ik dit helemaal niet. Bij navraag bleek dat collega’s en vriendinnen dit ook zo voelden.
De tweede lockdown
De angst en onzekerheid die er toen heerste, leek alsmaar groter te worden, ook omdat het was alsof we nergens meer iets over te zeggen hebben. “Volg de maatregelen op, dan wordt het ooit beter.” Door angst en onzekerheid gaan mensen elkaar beoordelen en veroordelen en dat gebeurde ook. Het vergrootte het onzekere, angstige stressgevoel. Door dit stressgevoel ga je je zwakker voelen, waardoor je weer sneller ziek kunt worden.
Hoe kan je jezelf hiertegen wapenen?
Hoe kan je je wapenen tegen het nare unheimische gevoel, tegen de angst en stress en de onzekere toekomst? Door goed voor jezelf te zorgen!
Hieronder geef ik daarvoor 7 tips, die ik zelf leerde en toepaste in de eerste lockdown in 2020, waardoor ik weer overeind kwam te staan.
Tip 1. Laat je niet te veel leiden door alles wat je hoort, ziet en leest in de media. Kijk even niet naar nieuws op tv of in andere media en laat de sociale media even los. Blijf vooral zelf nadenken over wat je wilt en hoe je dat kunt regelen. Vind je eigen weg binnen de opgelegde maatregelen.
Tip 2. Wees niet te streng voor jezelf, maar wees mild. Vermijd negatieve mensen en blijf positief denken. Uit je zorgen en angsten, praat erover met je naasten en/of vriendinnen, van wie je weet dat ze er positief instaan. En ga desnoods elke dag 10 minuten zitten huilen, zet een wekkertje, en ga daarna weer verder met je dagelijkse dingen.
Tip 3. Richt je op jezelf en je naasten. Trek je terug in je eigen huis (we moeten toch zo veel mogelijk thuisblijven), en ga onderzoeken hoe het met je is. Schrijf dit eventueel op in een mooi notitieboek, dan is het uit je hoofd.
Tip 4. Zorg goed voor je lichaam: eet gezond, zoals veel groenten en fruit en vermijd fastfood; zorg dat je elke dag sport of beweegt; zie bijvoorbeeld in mijn blog: ‘Begin de dag goed met de zonnegroet’, en slaap goed en voldoende.
Tip 5. Ga elke dag even naar buiten, ga bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of in de tuin ‘rommelen’. Licht en buitenlucht zijn gezond voor je.
Tip 6. Zorg goed voor jezelf: sta jezelf toe om leuke dingen te mogen doen, doe elke dag iets waar je blij van wordt en geniet daarvan. Ook nu zijn er echt nog leuke dingen te bedenken om te doen.
Tip 7. Zoek ontspanning op: volg een rustige online yogales, bijvoorbeeld yoga nidra. Dit is een vorm van yoga waarbij je languit op je rug ligt en alleen maar hoeft te luisteren. Je raakt hierdoor helemaal ontspannen op lichamelijk, mentaal, emotioneel en op spiritueel niveau. Na een yoga nidra-sessie voel je je ontspannen en verfrist tegelijkertijd.
Zo hervind je de kracht in jezelf. Deze kracht bevindt zich altijd in je, en je kunt hem voorstellen als een waakvlammetje. Voedt dat vlammetje met positieve dingen en het zal uitgroeien tot een krachtig vuur, waarbij je weer stevig in je schoenen voelt staan!
Kortom:
Elke keer als het moeilijk wordt, blijf of ga opnieuw goed voor jezelf zorgen. Dan krabbel je op en kom je steviger dan ooit in je schoenen te staan. Je bent echt veel sterker dan je vermoedt!
Heb jij nog andere manieren om jezelf te wapenen tegen moeilijkheden? Laat het me weten in een reactie en mail deze naar info@yoga-asana.nl